Τι είναι.

Η Μέθοδος Tomatis είναι μια θεραπευτική τεχνική διέγερσης του συστήματος ακοής και του εγκεφάλου. Δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε από το Γάλλο Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Alfred Tomatis, ο οποίος αφιέρωσε το σημαντικότερο και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της σχέσης αυτιού και φωνής και κατ' επέκταση, στη σχέση ακρόασης και επικοινωνίας.

Γιός γνωστού τραγουδιστή της όπερας, ο Tomatis άκουγε από μικρός κλασσική μουσική, ενώ πέρασε μεγάλο κομμάτι της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας ταξιδεύοντας με τον πατέρα του και παρακολουθώντας τις παραστάσεις του.

Σαν Ωτορινολαρυγγολόγος, εξειδικεύθηκε στη Φωνιατρική και ανέπτυξε τη μέθοδο της Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας. Μελέτησε τη Νευρολογία και την Ψυχολογία και ασχολήθηκε ερευνητικά και θεραπευτικά με την επαγγελματική κώφωση, όταν υπηρετούσε στο Ναυτικό και αργότερα για λογαριασμό της Γαλλικής Κυβέρνησης. Εργάστηκε ιδιαίτερα με επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές της όπερας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα φωνητικής. Η προσέγγιση του Tomatis λοιπόν, ξεκίνησε στην αρχή σαν μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους της μουσικής και της τέχνης και τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις στρεβλώσεις στην ακρόαση, αποτελούν βασική αιτία ποικίλων προβλημάτων και παθήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέθοδος Tomatis. Λαμπρά αποτελέσματα για πάνω από 50 χρόνια.

Ο Tomatis το 1957 και το 1960 παρουσίασε στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού τις ανακαλύψεις του που έγιναν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Σορβόννης και οι οποίες έγιναν αποδεκτές και καταξιώθηκαν με ιδιαίτερο επιστημονικό ενθουσιασμό σαν "φαινόμενο Tomatis". Οι ανακαλύψεις αυτές ονομάστηκαν "Νόμοι Tomatis" και είναι οι εξής:

1. Η φωνή περιέχει μόνο ό,τι μπορεί να ακούσει το αυτί.

2. Εάν αλλάξει η ακρόαση, η φωνή αλλάζει άμεσα και ακούσια.

3. Μέσω της ακουστικής διέγερσης που πραγματοποιείται για ορισμένο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να μετατραπεί η φώνηση μόνιμα.

Μέχρι το θάνατο του Δρ. Αlfred Tomatis τα Χριστούγεννα του 2001, είχαν συσταθεί 400 κέντρα υποστήριξης και θεραπείας Tomatis. Στις μέρες μας, την παράδοση του ιδρυτή της μεθόδου συνεχίζει η εταιρία Tomatis Développement S.A., η οποία κάνει τη μέθοδο Tomatis ακόμα πιο αποτελεσματική, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τη συνεχή επιστημονική έρευνα, αξιοποιώντας 50 χρόνια τεχνογνωσίας, έρευνας και θεραπευτικής πράξης που έχει αναπτυχθεί από την εργασία του Δρ. Αlfred Tomatis. Δεδομένου ότι η μέθοδος Tomatis δίνει τη δυνατότητα σε ενηλίκους, που δεν έχουν χρόνο, να μάθουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα, έχει υποστηριχθεί και πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα "Socrates" της Ε.Ε. Σήμερα 100.000 άνθρωποι επωφελούνται από τη μέθοδο Tomatis ετησίως, 220 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι εξοπλισμένα με τις συσκευές μάθησης Tomatis, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 επιστημονικές μελέτες και χιλιάδες κλινικές δοκιμές. Τα ερευνητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου που παρουσιάζονται παγκόσμια κάθε χρόνο είναι λαμπρά.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη συλλογή επιστημονικών και κλινικών ερευνών, μελετών και άρθρων σχετικά με τη μέθοδο Tomatis.

Tα θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου Tomatis.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι μοναδικά. Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Tomatis, οι μουσικές που χρησιμοποιούνται προσφέρουν το "κλειδί" με το οποίο ο καθένας μπορεί να "ανοίξει" τον εαυτό του, να ακούσει τον κόσμο επαρκέστερα και να θεραπευτεί.

Η μέθοδος Tomatis αυξάνει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει τον έλεγχο των γνώσεων, ενισχύει τις ικανότητες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης, μειώνει το άγχος και το stress και ανεβάζει τη διάθεση. Χαλαρώνει το σώμα, βελτιώνει τη στάση του και παρέχει ενέργεια στον εγκεφαλικό φλοιό και συνεπώς σε όλο το σώμα. Ενδυναμώνει την ανάπτυξη της διαδικαστικής μνήμης, την αυτοματοποίηση της γνώσης και τις εκτελεστικές διεργασίες, όπως η οργάνωση, ο σχεδιασμός και η επιλεκτική προσοχή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η καλοσυντονισμένη ακρόαση που δημιουργεί η μέθοδος Tomatis μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.