Ακοή - Ακρόαση. H διαφορά που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

Είναι αλήθεια ότι συχνά ακούμε, αλλά δεν ακροαζόμαστε. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η ακοή είναι μία διαδικασία παθητική, ενώ η ακρόαση είναι μία διαδικασία ξεκάθαρα ενεργητική. Ουσιαστικά, ακρόαση είναι η ικανότητα ακοής με προσοχή που στοχεύει στην επικοινωνία και τη μάθηση, με τρόπο τέτοιο που δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένος.

Η ικανότητά μας να ακούμε και να ακροαζόμαστε σωστά όμως, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική μας κατάσταση και την καθημερινή μας υγεία. Αντίστοιχα, κακή ψυχολογική κατάσταση ή προβλήματα υγείας, μπορεί να επιβαρύνουν την ιδανική ακρόαση.

Ελαττωματική ακρόαση. Η αιτία σειράς προβλημάτων και διαταραχών.

Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ικανοποιητική ακοή, αλλά να ακροάζεται ανεπαρκώς. Το ηχητικό μήνυμα ακούγεται ορθά, αλλά δεν αναλύεται με ακρίβεια μέσα σε ένα συναισθηματικό πλαίσιο. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος αυτοπροστατεύεται, δίνοντας στο αυτί την εντολή να "κατεβάσει ρολλά", αποκλείοντας ήχους και φωνές που μπορεί να είναι ενοχλητικές. Όμως αυτό έχει σαν συνέπεια τη μειωμένη τροφοδοσία του εγκεφάλου με επαρκή ενέργεια από το αυτί και άρα, τη νευρολογική εξάντληση και την ανάπτυξη διαφόρων διαταραχών. Τότε λέμε ότι η "ακρόαση διακόπτεται". Η ελαττωματική ακρόαση αποτελεί όμως και την αιτία για πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στις προσωπικές, στις οικογενειακές και στις επαγγελματικές σχέσεις. Προκαλεί δυσκολίες στην κατανόηση και στην επικοινωνία, προβλήματα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, μαθησιακές δυσκολίες, κόπωση, ελλειμματική συγκέντρωση και μειωμένη ικανότητα απομνημόνευσης. Όλα αυτά πλήττουν σοβαρά την αυτοπεποίθηση και δυσχεραίνουν την επικοινωνία με το περιβάλλον. Αντίθετα, η ιδανική ακρόαση δημιουργεί μια κλίμακα θετικών αποτελεσμάτων, όπως βελτιωμένο φωνητικό έλεγχο και γράψιμο, καλύτερη σωματική στάση, περισσότερη ενέργεια και πιο ευχάριστη διάθεση.

Πώς η ακρόαση γίνεται ελαττωματική.

Τα περισσότερα νεογέννητα και τα πολύ μικρά παιδιά έχουν εν δυνάμει ιδανική ακρόαση. Επειδή όμως το ακουστικό σύστημα εξελίσσεται καθώς το παιδί αναπτύσσεται, μεταφέρει και όλες τις εμπειρίες του παράλληλα με την ανάπτυξη. Έτσι, οι διάφορες δυσκολίες στη ζωή, η συναισθηματική καταπόνηση, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, τα οικογενειακά και κοινωνικά ταμπού και προβλήματα, τα δυσάρεστα τραυματικά βιώματα, οι ασθένειες, οι δυσάρεστες σχολικές εμπειρίες κλπ, είναι ικανά να παρέμβουν και να αλλοιώσουν την ιδανική ακρόαση του παιδιού.

Το παιδί στην προσπάθειά του να αμυνθεί, παύει να ακροάζεται όπου και όποτε νιώθει ότι απειλείται, υιοθετώντας συγκεκριμένες στρατηγικές ακρόασης για να διαχειριστεί τον πόνο και την κακουχία που βιώνει. Τότε είναι που παραποιείται η ιδανική ακρόαση. Οι μύες του αυτιού απορρυθμίζονται από τη λάθος ακρόαση, χάνουν τη σωστή λειτουργικότητά τους και έτσι προκύπτουν οι ακροαστικές στρεβλώσεις και η δημιουργία ισχυρών αμυντικών μηχανισμών από τον εγκέφαλο. Το παιδί θα βρεθεί παγιδευμένο σε δυσκολίες και σε μια συμπεριφορά, από την οποία δε θα μπορεί πια να ξεφύγει, με αποτέλεσμα οι στρεβλώσεις και οι άμυνες αυτές να γίνουν χρόνιες και να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Στόχος της μεθόδου Tomatis είναι να επαναφέρει τους μύες του αυτιού στην αρμονική και φυσιολογική τους δραστηριότητα, αντιμετωπίζοντας έτσι τις όποιες ακροαστικές στρεβλώσεις και τις ισχυρές άμυνες που το άτομο έχει αναπτύξει, χωρίς καν να το συνειδητοποιεί. Αυτές τις ακροαστικές στρεβλώσεις θα εντοπίσει ο Σύμβουλος στο Τεστ Ακρόασης για να συνθέσει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο θεραπευόμενος.